Warmtepompen

Een warmtepomp kan 2 tot 5 maal de opgenomen elektrische energie afgeven in thermische energie.

Dus 1 kWh elektriciteit kan tot 5 kWh warmte produceren.

Deze energie wordt meestal onttrokken aan de buitenlucht, grondwater of de bodem.

 

Sanitairweb levert lucht/water warmtepompen. Dit wil zeggen dat de warmte wordt onttrokken aan de buiten lucht en wordt afgegeven aan het cv water.

 

Deze warmtepompen kunnen eenvoudig zelf geinstalleerd worden.

Enkel de elektriciteit en de cv leidingen hoeven te worden aangesloten.

 

Deze warmtepompen kunnen ook nog bij temperaturen ver onder het vriespunt de woning verwarmen. Echter het rendement "COP" wordt steeds lager. Daarom is het aan te raden een tweede warmte opwekker te combineren met de warmtepomp.

Dit kan een elektrisch element zijn of een verwarmingsketel op gas,mazout,hout, pellets of een andere brandstof.

Waarom zou u kiezen voor een lucht/water warmtepomp ?

Door de lage investeringskost is de terugverdientijd zeer kort. In de meeste gevallen minder dan 3 jaar. Indien u beschikt over photovoltaische zonnepanelen is de combinatie met een warmtepomp optimaal.

 

Een warmtepomp haalt de energie uit de lucht, bodem of grondwater. De bodem en grondwater systemen hebben het hoogste jaar rendement omdat de temperatuur hiervan in de winter hoger ligt dan de buitenlucht. In de lente en de herfst is de buitentemperatuur vaak hoger dan de bodem temperatuur indien enkel in deze periode met een lucht/water warmtepomp wordt verwarmd is het seizoens rendement juist hoger dan de andere systemen !

Wanneer de buitentemperatuur beneden het vriespunt daalt kan de warmtepomp worden uitgeschakeld en overgeschakeld op een andere energiebron, bijvoorbeeld een houtvergasser of een traditionele verwarmingsketel. Dit noemen we het bivalent alternatieve systeem. Hiermee worden de hoogst rendementen behaalt omdat elke warmteopwekker onder de meest optimale omstandigheden wordt gebruikt.

 

Een andere reden om voor een lucht/water warmtepomp te kiezen is dat de andere systemen veel duurder zijn in aanschaf. Vooral de boring voor de bron of de aanleg van een captatienet wegen zwaar op de kostprijs. Een lucht/water warmtepomp heeft deze bronkosten niet !

 

 

Nog een andere reden om voor een lucht/water warmtepomp te kiezen is dat de bodemgesteldheid niet altijd geschikt is om voldoende warmte aan te onttrekken of om in te boren. Droge zandgrond is een slechte warmtegeleider waardoor hier beter gekozen kan worden voor een lucht/water warmtepomp.

 

Als de warmtepomp ook gebruikt moet worden om 's zomers mee te koelen heeft een lucht/water warmtepomp het voordeel dat deze zijn warmte veel beter kan afstaan en dus een hoger rendement heeft. En een grotere koelcapaciteit.

 

Een lucht/water warmtepomp is het eenvoudigst om aan te sluiten en heeft het minste kans op storing.