Vigas

VIGAS

Centrale verwarmig op hout

Hoe werkt een houtvergasser

Een houtvergasser werkt door het hout in de vulruimte te verhitten zonder dat er zuurstof bij komt waardoor het niet tot ontbranding kan komen.

Er komen hierdoor gassen vrij uit het hout welke tot ontbranding komen in de onderkant van de ketel waar er lucht bij wordt geblazen door een ventilator. De snelheid van de ventilator is bepalend voor de kracht van de vlam welke een temperatuur kan bereiken van 1200°C.

Door de hoge temperatuur verbrand het hout vrijwel. Er is dan ook vrijwel geen rook waarneembaar aan de schoorsteen.

Door de volledige verbranding blijft er ook maar zeer weinig as over en hoeft de ketel ook niet vaak gereinigd te worden.

Met een vulling is de brandduur ongeveer 4 uur wanneer de houtvergasser op vol vermogen brandt.

Het vuur brand van boven naar onder waardoor niet alle hout tegelijk berbrand.

De snelheid van de ventilator wordt bepaald door de rookgastemperatuur en de watertemperatuur.

Zo lang deze niet boven de ingestelde waarde komen draait de ventilator op volle snelheid en brandt de ketel op vol vermogen.

Wanneer de rookgastemperatuur boven 200°C oploopt of de watertemperatuur 85°C bereikt gaat de ventilator langzamer draaien zodat de ketel minder fel gaat branden. Hierdoor zal  er niet meer warmte worden opgewekt dan door de warmtewisselaar kan worden afgevoerd en gaat er geen onnodige energie door de schoorsteen verloren.

5 voordelen van een houtvergasser t.o.v. een gewone houtketel

-Minder verbruik tot wel 50%

- Geen rook en geur waarneembaar aan de schoorsteen

-  Slechts wekelijks een emmertje as verwijderd waar dit bij een gewone ketel dagelijks het geval is.

- Veiliger doordat de verbranding kan worden stil leggen wanneer de watertemperatuur te hoog oploopt of wanneer de stroom uitvalt.

- De brand duur met één vulling is minimaal 4 uur maar kan wanneer de ketel gaat moduleren zelfs oplopen tot meer dan 8 uur. Bij een gewone houtketel is dit slechts 1 tot 2 uur.


Hoe moet een houtvergasser gebruikt worden

Een houtvergasser wordt het zelfde aangestoken als een gewone houtketel. Er moet een kleine hoeveelheid hout worden gebruikt welke in het midden op de bodem wordt gelegd over de opening waar de vergassing gaat plaats vinden. Als het hout ongeveer 5 minuten brandt en er gloed is ontstaan mag de ketel verder gevuld worden. Nu worden de deuren van de vulruimte en van de verbrandingskamer gesloten en ook de rookgasklep wordt gesloten. Vervolgens wordt op de knop gedrukt om de ventilator te starten en het vergassingsproces zal beginnen. Na 4 uur is de ketel uitgebrand maar in de tussentijd kan de ketel gewoon worden bijgevuld door de ventilator uit te zetten, de rookgasklep te openen en de vuldeur te openen. Enkele uren nadat de ketel is uitgebrand kan deze nog worden bijgevuld zonder opnieuw te hoeven worden aangestoken. Schuif daarvoor de gloeiende restjes naar het midden en vul de ketel gewoon bij.

Welke brandstoffen mogen gestookt worden

-Kloofhout van alle boomsoorten

-Paletten met eventueel nagels er nog in

-Sloophout waar eventueel nog stalen delen aan zitten

-Hout briketten

-Pellets (ketel eerst aanmaken met gewoon hout daarna pellets vullen)

-Zaagsel (Enkel om mee bij te stoken maar niet geschikt als hoofd brandstof)

-Houtkrullen (Enkel om mee bij te stoken maar niet geschikt als hoofd brandstof)


Welke brandstoffen mogen niet gestookt worden

-Vochtig hout (teervorming)

-Geverfd hout (milieu)

-Kolen (Te heet)

Aan welke eisen moet de rookgasafvoer voldoen

Een gemetselde schoorsteen is geschikt voor een houtvergasser indien deze een diameter heeft tussen 150 en 200 mm. De schoorsteen moet ongeveer 7 meter hoog zijn en mag niet vochtig zijn.

Indien de schoorsteen hoger is dan 7 meter moet er een trekbegrenzer worden geplaatst.

Een inox dubbel wandige rookgasafvoer is ideaal aangezien een houtvergasser een lage rookgastemperatuur heeft van ongeveer 180 graden en deze mag niet te ver afkoelen omdat er anders te weinig warmte over blijft voor een goede schoorsteen trek.

De schoorsteen moet boven de nok van het dak uitkomen.

De schoorsteen moet jaarlijks worden geveegd, maar er zal veel minder uit komen dan bij een houtkachel of olie ketel.

De schoorsteen mag geen horizontale delen bevatten langer dan 1 meter.

Er mogen geen andere toestellen op het zelfde schoorsteen kanaal worden aangesloten.

Wat is het verschil tussen een overdruk en een onderdruk ketel

Een overdruk ketel heeft de ventilator aan de voorkant en bouwt druk op in de vulruimte.

De ventilator zuigt omgevingslucht en heeft dus niet zwaar te lijden. De deuren moeten wel goed sluiten anders komt er rook binnen. De schoorsteen hoeft iets minder hoog te zijn dan bij een onderdruk ketel. Tijdens het bijvullen komt er eerder rook binnen dan bij een onderdruk ketel waardoor een rookgasventilator is aan te raden wanneer dit hinderlijk kan zijn. De vergassingsvlam is zichtbaar wanneer de deur van de verbrandingskamer wordt geopend zodat er een goed beeld kan worden gevormd van de verbranding.

Vigas houtvergassers werken volgens het overdruk principe.


Een onderdruk ketel heeft de ventilator aan de achterkant en zuigt de rookgassen af waardoor er een onderdruk in de vulruimte ontstaat.

De ventilator moet van hoogwaardige materialen zijn vervaardigd aangezien deze in de rookgasafvoer zit. De deuren hoeven niet hermetisch te sluiten aangezien door de onderdruk geen rook naar buiten zal treden.

De schoorsteen moet hoger zijn dan bij een overdruk ketel en er is minder kans dat er rook binnen komt tijdens het vullen. De vergassingsvlam is niet zichtbaar wanneer de deur van de verbrandingskamer wordt geopend aangezien de onderdruk weg valt in de vulruimte en er dus geen gassen meer worden aangezogen. Daarom is er soms een kijkglaasje in de onderste deur aangebracht.

Stadler houtvergassers werken vogens het onderdruk principe.

Welk merk moet ik kiezen

De prijs, kwaliteit, werking en de beschikbaarheid van onderdelen zijn bij Vigas allemaal zeer goed. Dit is de rede dat Thermotrade Vigas als voordeligste keus adviseert.

De regelaar is intelligent maar regelt enkel de werking van de ketel en niet de rest van het cv systeem.

Vigas  kant uitgevoerd met  lambda regeling of kan eventueel achteraf hiermee worden uitgebreid.

De verbrandingskamer van alle Vigas modellen van 16 tot 100 kW is voorzien van dezelfde  eenvoudige keramische blokken welke voordelig zijn in prijs en een lange levensduur hebben door de compacte constructie.

Vigas houtvergassers zijn vervaardigd uit 6mm dik staal.



Een houtvergassingsketel kan 4 tot 12 uur branden zonder bij te vullen.

Het houtverbruik is gering en de uitstoot is minimaal.

De overtollige warmte wordt opgeslagen in een buffervat voor later gebruik.

Ook het sanitair water kan verwarmd worden met de houtvergasser.

Werkt zowel met afgifte sytemen op hogetemperatuur zoals radiatoren en systemen op lage temperatuur zoals vloerverwarming.

Er zijn twee werkingsprincipes te onderscheiden, de overdruk en de onderdruk




Waarom is Vigas beter dan andere houtvergassers in dezelfde prijsklasse.

De ERS regelaar is een derde generatie microprocessor regelaar met grafisch display.

De regeling is zeer nauwkeurig en kan de ventilator regelen van 0 tot 100% in stappen van 1% waardoor de ketel optimaal functioneert. Op de regelaar zijn rookgas, ketelwater en buffer temperaturen en de ventilator snelheid duidelijk te zien. Ook bestuurt de regelaar de laadunit welke wordt uitgeschakeld wanneer de ketel is uitgebrand zonder onnodig na te draaien zoals bij veel andere merken het geval is welke geen delta-T regeling hebben en de pomp enkel op ketelwatertemperatuur schakelen. Andere merken houtvergassers werken vaak met de ECO STAR regelaar of andere eenvoudige regelingen die de ventilator maar in 3 of 4 stappen regelen ipv 100 zoals bij Vigas. En ook is bij de andere merken vaak enkel een tekst of cijfers op het display te zien maar geen afbeeldingen zoals bij Vigas waar het schema op zichtbaar is, een draaiende pomp of ventilator zichtbaar is, openende deur tijdens het vullen enz..

Vigas kan ook achteraf worden uitgebreid met een lambda regeling wat bij vrijwel geen enkel ander merk mogelijk is. Verder is de ketel zelf erg degelijk uitgevoerd en mooi afgewerkt. De deuren sluiten perfect doordat deze worden dicht geschroefd tijdens het sluiten. De keramische delen hebben een lange levensduur van gemiddeld 5 jaar en zijn zeer betaalbaar wanneer deze vervangen moeten worden. Ter vergelijking kost de volledig nieuwe verbrandingskamer keramiek bij Vigas minder dan 100 Euro terwijl dit bij andere merken 300 tot 500 Euro is. De Vigas ketels worden uitgebreid getest voordat ze de fabriek verlaten. 


Wat is het verschil tussen Vigas en HVS

In Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland gelden strengere emissie normen voor houtketels dan in België en Nederland. De Duitse groothandel Solarbayer heeft daarom de Vigas ketel onder de eigen merknaam HVS aangepast zodat deze aan de emissie normen van die landen voldoet. De prijs is hierdoor wel hoger dan die van de Vigas ketel. De aanpassing bestaan echter enkel uit een blokkering in de software zodat de ketel alleen nog op een buffervat kan worden aangesloten en niet meer kan moduleren op een kamerthermostaat zoals met de originele software van Vigas wel mogelijk is. Hierdoor werkt de HVS ketel vrijwel constant op vol vermogen en wordt de emissie ook enkel in deze toestand gemeten. Pas als het buffervat volledig is opgewarmd gaat de ketel moduleren maar dat is toegestaan. De originele Vigas ketel kan dit dus ook maar kan ook zonder buffervat worden aangesloten wat in Duitsland niet is toegestaan. De HVS wordt standaard geleverd met turbulatoren, dit zijn spiraal vormige platen die in de warmtewisselaar worden geplaatst en zorgen voor een beter warmteoverdracht. Deze turbulatoren zijn bij Vigas optioneel te verkrijgen tegen een geringe prijs. De HVS ketel werkt met  PT1000 sensoren terwijl Vigas KTY sensoren gebruikt.


Wat is de functie van een lambda regeling

De lambda regeling zorgt ervoor dat de verbranding nog meer geoptimaliseerd wordt door de lucht toevoer naar het keramisch brander ventiel te regelen in functie van de hoeveelheid zuurstof in de rookgassen die gemeten wordt door een lambda sensor. Het voordeel van de lambda regeling is dat de uitstoot nog lager wordt en het rendement ook nog iets verhoogd kan worden door de verbranding bij te sturen wanneer deze niet optimaal is. Tijdens het branden van de ketel zal de servo motor die door de lambda regeling de luchttoevoer bij regelt  vrijwel altijd op 45% staan. Enkel tijdens het aansteken en bijvullen zal de servo positie naar 100% gaan zodat er meer lucht bij de verbranding komt. De servo motor stuurt de klep weer langzaam terug naar 45% behalve wanneer er met vochtig hout wordt gestookt zal de servomotor gedurende het branden iets verder open blijven staan meestal tussen 50 en 55%. Wanneer de ketel is uitgebrand gaat de servo motor naar 0% en sluit dus volledig. Een ketel met lambda regeling kost echter ongeveer 1000,- Euro extra waardoor dit voornamelijk in Duitsland genomen wordt aangezien daar een subsidie voor wordt verstrekt. Er is een ombouwset verkrijgbaar waarmee een standaard Vigas ketel achteraf kan worden uitgebreid met lambda regeling.



Waarom heb ik een buffervat nodig

De regeling van Vigas heeft de mogelijkheid om de verbranding te laten moduleren met een kamerthermostaat waardoor een buffer niet perse noodzakelijk is, maar een houtvergasser heeft het hoogste rendement wanneer deze op vol vermogen brandt. Door gebruikt te maken van een buffervat is dit vrijwel constant mogelijk aangezien alle opgewekte warmte kan worden opgeslagen. Een buffervat heeft bijkomend voordeel dat de temperatuur veel beter te regelen is en er ook nadat de ketel is uitgebrand nog uren lang warmte beschikbaar is. Als er andere technieken zoals zonne collectoren of een warmtepomp aan de installatie worden toegevoegd is dit enkel mogelijk wanneer er een buffervat wordt gebruikt. Ook het warm water kan via het buffervat verkregen worden indien er wordt gekozen voor een buffervat met inox spiraal.

Hoe werkt een laadunit

Als de ketel wordt aangesloten op een buffervat is er altijd een laadunit nodig. Dit is een unit waarin de circulatiepomp zit gebouwd samen met een mengventiel en een aantal andere appendages zoals temperatuur meters en een veerloze terugslagklep. De laadunit zorgt ervoor dat het retourwater naar de ketel wordt verhoogd in temperatuur door aanvoer water bij te mengen waardoor de ketel niet te sterk wordt afgekoeld. Een andere functie van de laad unit is om er voor te zorgen dat de thermische gelaagdheid van het buffervat niet wordt verstoord. Hierdoor is er snel warmte beschikbaar aan de bovenkant van het buffervat.

Wat zijn de mogelijkheden om een houtvergasser te combineren met de bestaande cv installatie



Als er al een cv installatie aanwezig is kan deze zo worden aangesloten dat deze automatisch stopt met werken zo vlug het buffervat warm genoeg is en weer begint te werken als het buffervat is afgekoeld. Thermotrade tekent een schema uit voor uw installatie zodat alles perfect automatisch kan samenwerken.

Waarmee kan een houtvergassingsinstallatie worden uitgebreid

Op het buffervat kunnen zonne collectoren worden aangesloten voor het warm water zodat in de zomer de ketel niet hoeft te branden. Er kan ook een warmtepomp op het buffervat worden aangesloten zodat er altijd een basistemperatuur van  40 tot 50 graden in het buffervat wordt behouden. Hierdoor is er altijd warmte beschikbaar ook wanneer er geen hout wordt gestookt. Tijdens afwezigheid in de winter kan de warmtepomp dan voor de verwarming zorgen, maar ook wanneer er eens geen tijd is om hout te stoken is de warmtepomp een uitkomst. Verwarmen met een warmtepomp is op hout na de voordeligste en milieu vriendelijkste manier van verwarmen. Thermotrade heeft al warmtepompen vanaf 1500,- Euro

Wat is de levensduur van een houtvergasser

De levensduur is afhankelijk van meerdere factoren.

De minimaal te verwachten levensduur van een Vigas ketel is in ieder geval 20 jaar en aangezien de ketel zich meestal al binnen één jaar al heeft terug verdient is dit dus een zeer goede investering.

De volledige installatie inclusief buffervat, rookgasafvoer enz. is meestal in ongeveer drie jaar terug verdient. De ketel heeft niet veel te leiden ondanks de hoge temperatuur die hierin wordt bereikt aangezien de vlam niet direct in contact komt met het staal maar enkel met de keramische stenen die eenvoudig vervangen kunnen worden. Ook de stalen bak waar de stenen in liggen is los te vervangen. De stalen delen die warm worden blijven altijd beneden 90 graden waardoor de uitzetting en slijtage minimaal is.

De levensduur kan worden verlengd door droog hout te stoken, vooral houtsoorten als den en spar te stoken aangezien eik zuren bevat die het staal kunnen aantasten. De ketel in een droge ruimte op te stellen. Een microbellen afscheider te gebruiken die er voor zorgt dat de zuurstof uit het water kan ontsnappen. Nooit het cv water te vervangen en het systeem te vullen met geschikt water dat niet agressief is. Door in de zomer de stekker van de ketel uit te trekken is de regelaar beschermd tegen bliksem inslag.

Hoe gaat de plaatsing in zijn werk

Thermotrade doet geen plaatsing maar geeft wel alle uitleg die nodig is om de volledige installatie zelf te plaatsen.

Wat is de levertijd

De levertijd varieert tussen 1 en 3 weken maar kan in uitzonderlijke gevallen iets langer duren.

Hoe zit het met beschikbaarheid van onderdelen

Alle onderdelen zijn snel en voordelig leverbaar. Vigas is een van de meest verkochte merken dus onderdelen zijn altijd volop beschikbaar. Onderdelen hoeven echter zelden vervangen te worden.


De juiste capaciteit van een houtvergasser bepalen

Het ideale vermogen van een houtvergasser kan op verschillende manieren worden bepaald afhankelijk van het maximum aantal keren dat de ketel per dag gevuld kan worden.

Iemand die de hele dag van huis is maar wel de hele dag comfort temperatuur nodig heeft zal voor dezelfde woning een zwaardere ketel nemen dan iemand die de hele dag thuis is en de ketel meerdere keren kan vullen. Ook is het van belang waar de ketel is geplaatst, in de Ardennen is het kouder dan in Limburg. Thermotrade helpt u graag met het berekenen van het juiste vermogen. Met onderstaande tabel heeft u al een richtlijn.

Vermogen

Minimum oppervlakte

Maximum oppervlakte

16 kW

50 m²

150 m²

25 kW

100 m²

250 m²

40 kW

200 m²

350 m²

60 kW

300 m²

500 m²

80 kW

400 m²

600 m²

100 kW

500 m²

800 m²